Israël 2019 # 2 Eerste (warme)dag

Sorry nog niet gepubliceerd 😉

De bustocht duurt 3 uur voordat we bij de start zijn. Hij rijdt nog even verkeerd, maar als we aankomen is iedereen nog druk in de weer en lijkt het er nog niet op dat we binnenkort gaan vertrekken. Fiets vinden , flessen vullen , metertje erop zetten, tas met spullen naar de auto brengen , zodat die bij elke stop weer voorhanden is. Met mijn fietsschoenen aan glijd ik van de trap . Gelukkig weinig aan de hand . We krijgen de gebruikelijke adviezen en het gebed voor de weg en het Israëlische volkslied wordt gezongen .

Eerst gaan de Challengers weg. De on road vertrekt als laatste. En dan is het al bijna 11.00. Het is vandaag heel warm , chamsiem , wat inhoud dat er een woestijnwind waait , dus warme droge lucht. We gaan eerst een stuk naar beneden , wat natuurlijk altijd welkom is ,maar dat duurt natuurlijk niet zo lang . Daar doemt de eerste berg op. Twijfel slaat natuurlijk meteen weer toe . Net zoals velen van jullie vraag ik me af , waarom doe ik dit? Ben eens te meer weer blij dat ik niet de plus doe. Er stapt al iemand af omdat het te steil is . Nou dat wil ik dus echt niet meteen bij de eerste berg afstappen . We moeten echter voordat we de 10 km gefietst hebben stoppen omdat de afstand van de eersten en de laatsten te groot is . Moet wel eerlijk toegeven dat ik bij de voorste groep zit.

Dit wordt allemaal door de vriendelijke politie geregeld. Wegen afgezet , zodat wij veilig door kunnen fietsen. Bij de stop blijkt die klim wel meer dan 10% te zijn geweest.De andere bergen zijn ook zwaar, maar daar zitten ook regelmatig stukken tussen die naar beneden gaan . De pitstop is na 25 km , men zegt dat het zwaarste gedeelte nog moet komen , maar omdat er onderweg een brand is moeten we een andere route voor de zekerheid nemen .

Is wel 8 km langer , misschien wat minder hoogtemeters . Door de harde wind naar beneden schuift mij helm wat , draai hem dus maar aan en probeer af en toe een slok water te nemen . Naar boven lijkt het windstil en is dus extra warm en moeilijk . Kom onderweg wel steeds weer oude bekenden tegen , maar ook weer nieuwe mensen , lukt me af en toe een praatje te maken , maar meestal praten zij tegen mij omdat klimmen en praten niet echt samen gaat bij mij .

Bij een stop praat ik even met Larry uit NY , daar staat ook Simon Hammelburger. Hij vertelt het verhaal dat hij twee jaar geleden op het laatste moment zich had ingeschreven voor Alyn . Twee maanden later wordt zijn zoon behandeld voor een speciale been breuk in Alyn .

Op sommige fietsen zitten stickers met de route vind het wel fijn om dat te hebben Ari uit NY regelt het heel aardig voor mij.

We zijn laat en er blijven maar bergen opdoemen . Om 15.30 hebben we net iets meer dan 50 km gedaan en kunnen we lunchen . Lekker met soep en broodjes . Vlakbij een synagoge uit de Romeinse tijd.

Zoals ik al verwacht had gaan we niet op de fiets verder , het is minimaal nog een uur fietsen over een half uur wordt het al schemerig. Alleen de on road plus kan de tour volbrengen , alle anderen gaan met de bus naar het hotel. Even nog wat yoga oefeningen en dan in de bus naar het hotel.

Dit jaar zijn we met een stuk minder Nederlanders , iedereen natuurlijk mer zijn / haar eigen reden . De Nederlanders staan hier bekend voor hun enthousiasme en zijn best wel aanwezig. Benjamin is ook een Nederlander die niet mee fietst , hij heeft wel een hele bijzondere reden . Hij is vandaag stamcel donor , heel bijzonder dat hij een match is voor iemand die heel ernstig ziek is , trots op hem . Wie logeren in het plaatsje Ma’alot, wat heuvels betekent , nou dat begrijpen we wel . Alle groepen blijken het heel zwaar te hebben gehad . Maar iedereen zover bekend gezond weer binnen en daar gaat het om . We krijgen per app te horen dat we vanochtend later zijn vertrokken op aanraden van de politie en het leger en door de branden . Niets aan te doen , veiligheid voor alles . Morgen schijnt een nog zwaardere dag te worden . Gaan het maar trapje voor trapje bekijken .

Dag 2 Bergen

Redelijk  geslapen, bijtijds aan het ontbijt , vertrekken om 8.00 en de plus een half uur later.

Eerste gedeelte wordt bestempeld als pittig . Even een stukje naar beneden en dan zie ik een gigantische berg opdoemen , nou die zullen we echt niet gaan doen , die is veel te steil. Maar niets is minder waar , de politie rijdt gewoon rechtdoor. Hoe moet ik dat nou gaan doen ? Meteen in de laagste versnelling en dan maar kijken tot hoever ik kom . Mijn hart gaat als een waanzinnige te keer en fiets zo’n 5 km per uur . Tel de blokjes op de weg, kijk na ongeveer 10 hoe het verder stijgt . Gaat een tijdje goed , maar besluit op een gegeven moment wel af te stappen en een stukje te gaan lopen . Het is zo steil dat ik bijna naar beneden glijdt op mijn fietsschoenen. Na ongeveer 100 meter stap ik maar weer op , want lopen is ook moeilijk . Niet alleen dat het steil is er staat ook nog een fikse wind , natuurlijk tegen . Op een gegeven moment fiets ik 4,8 km/ uur . Oppassen dat ik niet omval , zo langzaam gaat het . Is gezegd dat we 11 km omhoog moeten , maar dan blijken we er nog niet te zijn . Stop wel even om wat te drinken , want het is warm en en je merkt niet eens dat je zweet, het is erg droge lucht .

Rijden langs kibboets Sasa, is meer dan 35 jaar geleden  dat ik daar binnen ben geweest. Pitstop is weer super verzorgd en probeer wat bij te drinken. Blijkt de berg op sommige punten 15% stijging geweest te zijn .   Volgende stuk ook wel stijgen maar is te doen .  Fietsen door een dorpje waar enkele gesluierde  Druzen lopen , wordt vriendelijk terug geknikt. Moeten weer even aan de kant om te wachten tot onze groep compleet is. Worden ingehaald door de in road plus met Carina voorop .

Het is dan nog maar een klein stukje tot de pitstop . De plussers hebben nog de optie om de berg Meron op te gaan . Als wij klaar zijn bij de pitstop komen de plussers eraan .

Moeten nog 30 km naar de lunch .Bij het eerste stuk naar beneden komen we de challenge tegen die de berg op gaan . Zo’n respect ook voor Martin , Tim , Coos en Yaron. Na de afdaling gaan we verder met dat rolling hills dus dat is goed te doen , hoewel ook flinke stukken in de laagste versnelling omhoog. Kom bij de lunch volgens John als eerste vrouw van de on road aan . Vind dat ik dan dat ijsje wel verdiend heb .

Het is een picknick plek en naast ons is een groep Arabische jongelui aan het barbecueën . Bijzonder is dat er ook een groep Belzer chassidiem ( orthodoxe jongens ) langs lopen , geen enkel probleem  hier . Mark maakt een praatje met ze en ik mag in mijn toch niet echt beschaafde fietskleding een foto maken .

De touring groep fiets met ons het volgende gedeelte mee . Gaan een hele steile afdaling maken en er wordt ons op ons hart gedrukt om echt langzaam naar beneden te gaan. Er zijn veel haarspeldbochten. Ook moeten we oppassen op de geiten die zomaar over de weg kunnen lopen . Op elke hoek staan vrijwilligers om ons langzaam te laten gaan . Wat een ongelofelijke goede organisatie. De politie zie ik nog net wat geitjes de bergen in begeleiden . We fietsen vlak langs de Libanese grens . Stap op twee punten af om het prachtige uitzicht te fotograferen.

Regelmatig is de omgeving of situatie zo mooi , maar is het te gevaarlijk om mijn fototoestel uit mijn tasje te halen . Straks is er nog een klim van 10 km naar boven en ondanks dat ik bij de eersten ben die bij de stop staan , heb ik me wel al voorgenomen om straks de bus in te gaan . Het is zwaar en warm en heb vanochtend gezien hoe steil het naar beneden ging vanaf het hotel en ik zie er als een berg tegenop omdat weer omhoog te moeten fietsen . 

 Als we in de bus zitten ben ik heel blij dat ik het niet hoef te fietsen . We rijden langzaam met de bus omdat die stoere vrouwen en mannen wel doorfietsen. Met een eervolle vermelding voor Arnold , de oudste Nederlandse deelnemer die vandaag de plus fantastisch heeft gefietst .

Plussers 1600 klimmeters gemaakt .Ik uiteindelijk 1161 . Morgenochtend toch even de achterrem van mijn fiets laten controleren bij de fietsenmakers , staat wel erg strak op mijn band . 

Niet alle foto’s kunnen plaatsen , komt op een ( veel ) later tijdstip.

Voor nu welterusten en vooral gezond weer op !

Judy

16 gedachtes over “Israël 2019 # 2 Eerste (warme)dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.