Alyn 2020 # 6 Vakantie

2-8-2020

Het begin van en weekje vakantie . Nou had je me jaren gelden niet kunnen wis maken dat ik het dan leuk zou vinden om op de eerste dag daarvan al op de fiets te zitten . En nu denk ik ,zo laat die vakantie maar beginnen met even lekker te gaan fietsen , het kan verkeren. En met het verkeer hebben we steeds meer rekening te houden . Er wordt in de media flink gefoeterd op fietsers , ze zijn asociaal , letten niet op de mede weggebruikers en nemen de hele weg in beslag. Nou proberen wij natuurlijk de uitzonering op de regel te zijn. Roepen keihard als er een tegenligger aankomt , waar  een paaltje op de weg staat ,evenals  lopers en honden worden, zij worden  gemeden met handgebaren of geroep. Dit allemaal om zowel het lijdend voorwerp of de achterban erop te attenderen dat iedereen voorzichtig moet zijn. Maar bedanken de mensen natuurlijk ook heel vriendelijk als ze plaats voor ons maken . Gaan op pad met Shimon die zijn andere fietsmaatjes Annie en Niels heeft meegenomen ,lekker dan , zij zijn semiprofessionals . Samen met Joop , Ron , Ingrid , Joeda,Vera en Jaron is het de bedoeling om naar e Zaanse Schans te gaan. Waarschijnlijk Nederlanders die hun vakantie in eigen land vieren. En dan gaan we weer , tempo is in al die jaren bij iedereen flink omhoog gegaan. Ja , ik geef toe ik ben ook harder gaan fietsen , maar dat is dus lood om oud ijzer , terwijl de anderen lekker door fietsen , trap ik me een versuffing . Het gaat ,groet en bedank iedereen onderweg die de baan vrij houdt , zodat ik bij de groep kan blijven . Nou weten jullie ook wel na al die jaren mijn blog lezen ,even tussendoor soms komt mijn blog bij de spam terecht en geeft de provider aan dat het een onveilige site is , wat natuurlijk niet waar is , dat ik niet zo goed ben in topografie en zeker niet in rechts en links. Verbaas me echter wel als we richting Monnickendam gaan, heb natuurlijk geen benul hoe we ooit op de Zaanse Schans moeten komen. Heb in de gaten dat we in de Zaanstreek komen als ik de cacao ruik , knap werk weer van Shimon, maar het zal wel weer meer dan de geplande  70 km worden.

Tussen de toeristen door langs de karakteristieke huisjes en molens . Natuurlijk even een foto , zoals dat hoort . Het broodje haring sla ik maar even over en drinken wat op het terras bij de blauwe walvis. Nemen toch maar de kortste weg terug want meer dan 90 km is wel weer voldoende voor een gewone zondag . Dan moet onze  vakantie nog beginnen. De kinderen bij Alyn hebben natuurlijk geen vakantie , dit jaar is het allemaal nog strikter met alle Corona maatregelen . Hoe moeilijk is het voor kinderen ouders en verzorgers om steeds zoveel mogelijk afstand te moeten houden , hoe doe je dat met therapie . Hoe vreemd is het om iedereen met mondkapjes en handschoenen aan te moeten helpen en benaderen . Juist zieke kinderen hebben die aandacht en aanraking nodig . Ze proberen zo goed en intens mogelijk om het zo kindvriendelijk te houden . De vaste cliniclowns lopen er rond en proberen de boel op te vrolijken. Maar van Alayne hoofd van de vrijwilligers ,heb ik begrepen dat ook het speelgoed aan hele strenge eisen moet voldoen .

Alles moet goed schoongemaakt kunnen worden nadat een kind er mee gespeeld heeft ,voordat een ander kind het kan gebruiken. De kinderen zijn zo ontzettend vatbaar , dat ze elk risico proberen te vermijden . Nou loopt de besmettingsgraad in Israël ook al weer een tijd op en vooral onder de jongeren . Dit alles brengt zoveel extra kosten met zich mee, bovenop het te kort wat ze met de wheels of love www.alynactive.org jaarlijks proberen op te vullen . Daarom zijn we zo blij met elke gift die we ook dit jaar weer mogen ontvangen . Helaas kunnen we het dit jaar niet symbolisch letterlijk  overhandigen , maar al het geld dat we dit jaar ophalen , maken we natuurlijk over naar Alyn. Dus nemen we onze fietsen maar mee naar Groningen waar we een paar dagen op vakantie gaan.

De eerste dag vanuit Groningen naar Zuidlaren en weer terug ,de banner boven de stad maakt me aan het zingen , Berend bootje ging uit varen ….

Het is al tropisch warm , missen dus alle voorzieningen die er anders bij een Alyn ride zijn. Geen vrijwilligers die aan de kant van de weg staan aan te moedigen met extra water en die de weg aangeven . De aanwijzingen in de provincie Groningen zijn niet altijd even duidelijk , dus maken hier en daar een extra lusje .Wel mooi en natuurlijk uitgestrekte landschappen , veel open velden waar al geoogst is , maar ook nog volle mais –en hopvelden . En zelfs een hunebed gevonden. Volgende dag eerst naar de sjoel/ synagoge in Groningen geweest waar we een rondleiding kregen . Mooie sjoel met een bijzonder verhaal .

Daarna naar Winschoten gereden en daar de fietsen weer in elkaar gezet en  richting Bourtange , oud vestingstadje. Even wat gedronken en zelfs daar staat een gerenoveerd sjoeltje , woonden vroeger veel joden in het oosten van Nederland die in de veehandel en textiel zaten . 

Fietsen verder , ook op onverharde wegen en door het bos. Rijden voorzichtig , een val is zo gemaakt , noem het een Manja weggetje . En net 10 km voordat we weer in Winschoten zijn heeft Jaron door zo’n onverharde weg een lekke band. Staan voor een huis en Jaron is handig genoeg om de band te verwisselen . Een bewoner komt naar ons toe om eventueel hulp aan te bieden , onze kleine pompjes werken niet maar zijn pomp sluit niet aan op het ventiel .Andere buurman komt met een pomp , ook deze werkt niet . Dan is het natuurlijk over zessen en is de fietsenmaker in het dorp al dicht . Buurman één weet heeft gebeld naar het andere dorp , waar ze nog wel open zijn . Haalt zijn auto uit de garage en brengt Jaron er met wiel en al naar toe . Ik mag bij buurman twee in de tuin even bijkomen met een glaasje water .Na 20 minuten komt Jaron terug , gewisselde binnenband was ook lek , daarom werkte onze pompjes niet. Dankbaar voor buurman en buurman fietsen we de kortste route op de verharde wegen naar Winschoten . Ook weer gedaan , dat noemen ze vakantie .

Jaron heeft mijn metertje gemaakt zodat hij stopt als ik stop. Dat scheelt natuurlijk alleen maar op Strava verder maakt het niets en niemand iets uit, maar ik ben er blij mee.Er staat weer een grote groep bij Bagels en Beans , maar wordt verdeeld in Maccabi en Alyn. Maccabi fietst ongeveer 60 km in één stuk , Alyn doet meestal iets meer en stopt in ieder geval een keer tussendoor om iets te eten en te drinken. Vandaag weer wat oude –en nieuwelingen , Marion, Arnold , Chanan, Dannen Hilel fietsen mee. In de loop van de tocht gaan er wat mensen toch hun eigen rit, tempo aanhouden. Dann is een erge sterke fietser, Hilel heeft de vorige keer met Alyn meegefietst , maar gaat nu ook met ons mee, Richting Lage Vuursche. Shimon en Joop geven de richting aan. Het tempo is weer behoorlijk en hoewel er onweersbuien zijn voorspeld is het nu nog steeds warm en vochtig . Even off road in het Gooi , waarbij we nog even kunnen genieten van wat bloeiende hei en het lekkere koele bos. Na 50 km stoppen we en ondanks dat het warm is vinden enkelen dat je een pannenkoek hoort te eten op de Lage Vuursche .  Ineens is Chanan er ook , hij wist wel hoe hij bij de Lage Vuursche moest komen , kijk hem met diep respect aan. Nog even een fotostop bij het paleis Soestdijk.

Tempo ligt ook na de stop weer hoog , meestal moeten mijn spieren dan weer even aan het ritme van de groep wennen. Hilel had verwacht dat hij allang thuis zou zijn , maar natuurlijk heeft Alyn behalve de stop ook een non-drop policy .Behalve natuurlijk als je zelf de andere kant op wil gaan .Er worden hem gelletjes , druivensuiker , appel en drinken toegestopt en hij heeft zijn fietsrecord meteen waanzinnig gebroken , wat een sportman . Hebben namelijk meer dan 95 km vandaag gefietst

Als je zin hebt om mee te fietsen met een georganiseerde tocht waarbij het inschrijfgeld naar Alyn gaat kijk dan eens op www.eroevrideamsterdam.nl of info@tourrides.nl .

Natuurlijk kan je ook nog steeds iemand persoonlijk sponsoren , maak dan ajb het bedrag over op NL14ABNA0549343997 tnv Stichting vrienden van het Alyn Hospital, alle giften zijn fiscaal aftrekbaar

Met de naam wie je wilt sponsoren erbij , al het geld gaat natuurlijk naar de kinderen van Alyn.

Heb nog een lekkere vakantie .

3 gedachtes over “Alyn 2020 # 6 Vakantie

 1. Lieve Judy, je bent een échte die-hard! Niet alleen wat het fietsen betreft, maar ook je blogs die je zo trouw blijft schrijven.
  Ze leveren mij vaak een glimlach op en ook al kost het je vaak moeite om de groep bij te houden (dat zal overigens best wel meevallen) je doet het toch maar- elke keer opnieuw.
  Je bent een werkelijke Alyn ambassadeur. Ga zo door!

  Liefs,
  Noëmi

 2. Buiten je leuke omschrijvingen van jullie wel en wee, vind ik het zo bijzonder dat je onderweg nog tijd en puf hebt om steeds weer mooie foto’s van de groep en omgeving te maken! Ontzettend leuk om te bekijken.
  Zeer gewaardeerd allemaal!
  Liefs en kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.