Alyn 2019 # 15 Eroev Ride

# 15 Eroev ride

8-9-2019

Vandaag een hele andere setting van ons zondagochtend ritueel. Voor vandaag is er een tocht georganiseerd door Maccabi, Alyn en de Joodse gemeente van Amsterdam . in het kort  en kort door de bocht ,een eroev is een afbakening rond een stad , als deze helemaal in orde is mogen Joodse mensen op sjabbat (vrijdagavond voor zonsondergang tot zaterdagavond na zonsondergang) spullen dragen. Deze begrenzingen worden meestal gevormd door bijvoorbeeld water , paaltjes en andere markeringen. De omtrek van de eroev van Amsterdam is 72 km en die gaan we vandaag fietsen. Uitgezet onder leiding van Ed Hasselman en aangegeven door Rabijn Katz. Vanaf 9.00 konden we verzamelen bij het Moadon ( buurthuis ) van de jeugdvereniging Bné Akiwa . Met een echte barrista , lekkere koffiezetter en dan heb ik het over de koffie ,om even goed wakker te worden, konden we ons deelnemerskaartje ophalen , terwijl we door Sharon worden toegezongen.

Door Ruben toegesproken wat we allemaal gingen doen en wat we konden verwachten.

Ed vertelt de regels die we in acht moeten houden en op welke pijltjes we moeten letten. Eerst een stuk door de stad , waar nog een fietstocht gehouden werd en bij de Amstel, de city swim .  Een twee kilometer  lange sponsor  zwemtocht  in de Amstel om geld op te halen voor ALS. Daarna spreekt Rabijn Katz ons toe , niet alleen dat hij degene is die de eroev elke week controleert , maar ook dat hij persoonlijk betrokken is bij Alyn. Zijn kleinzoon , die in Israël woont, is op hele jonge leeftijd geholpen bij Alyn. Hij heeft zelf ondervonden hoe goed en vooruitstrevend ze daar te werk gaan met revalidatie. Rond 9.45 vertrekt de eerste groep. Leuk om te zien dat ook meerdere leden van één familie meedoen , zoals de familie de Groot en de Familie Troostwijk. Shulamith  is ingezet als vrijwilliger en doet al vele jaren de financiële administratie van Alyn . Nu ziet ze live hoe hard er gewerkt wordt om zoveel mogelijk geld voor de kinderen van Alyn op te halen. Erwin Brugmans is de enige die op een tour fiets ook die 72 km gaat fietsen. Dus alle categorieën van jong tot oud , snel of op gepaste snelheid , iedereen zit vandaag op zijn /haar fiets voor Alyn, www.alynactive.org. Fietsen met een groepje Alyners , met ook behoorlijk wat nieuwe gezichten. Het is druk richting de stad ,maar gaat helemaal goed en pijlen zijn goed zichtbaar. Hebben ook nog een routebeschrijving meegekregen . Maar ondanks dat Ed ’s ochtends om 7 uur nog is gaan controleren of alles er nog wel hing , zoals hij zegt, dat geen dronken grapjassen de pijltjes hebben weggehaald, moeten we toch soms even terug rijden. Maar dat lag natuurlijk aan ons , want het is allemaal zo goed  opgezet en uitgezet.

Aan de Amstel is het ook al druk omdat er al kinderen voor de city swim in het water liggen. Zie in een flits bij de molen bij het Kalfje een verzorgingspost staan, maar de anderen rijden zo hard door dat ik maar niet stop en probeer ze in het zicht te houden. Dan maar geen banaan, maar dat is ook eigenlijk niet nodig na 20 km. Anderen stoppen wel bij de vrijwilligers die op ons stonden te wachten. Sorry volgende keer stoppen wij ook .

De volgende post is pas bij 50 km. We worden met een rot vaart ingehaald door de sterke en stoere Maccabi jongens . Gelukkig staat de andere groep bij onze vaste stopplaats in Uithoorn. Even bijkomen en me voorstellen aan de mannen die ik niet ken en die wel heel erg hard fietsen. Joeda zorgt ervoor dat ik nog bij de ploeg kan blijven en ook Ingrid en Ron en Esther , die ik dit jaar nog niet op de fiets gezien heb, fietsen mee. In mijn gevoel gaan we hard , maar mijn metertje doet het nog steeds niet , dus iedereen kan mij van alles wijsmaken. Richting Leimuiden waar een speciale draad is gespannen hoog boven een provinciale weg om een grens te maken voor de Eroev.

http://www.judy4alyn.nl/wp-content/uploads/2019/09/eroev-ride.mp4

Rabijn Katz geeft uitleg over dit punt van de eroev. Klik de link hierboven aan voor video/uitleg.

Nog zo’n 23 km te gaan . Lukt me in het begin nog wel om bij de ploeg te blijven , maar het is maar één stoplicht dat op rood springt  of één auto die ook door wil rijden en de afstand wordt te groot om aan te sluiten. Maar ze gaan er ook gewoon  heel hard vandoor . Esther en ik rijden een heel stuk samen , maar als zij even afstapt om te drinken , fiets ik toch langzaam door , ze haalt me wel weer in. Let goed op de bordjes als we in Aalsmeer fietsen. Weet nu wel hoe we weer terug moeten komen , maar de pijlen staan toch anders . In ieder geval niet de kortste weg terug, maar volg toch maar de officiële route . Aan de rand van de Bosbaan draai ik nog even een bordje recht, want ik ben ook blij dat ik alle bordjes gevonden heb. Dan ben ik er echt bijna en hoewel ik de laatste 15 km in mijn eentje gefietst heb , heb ik een zeer voldaan gevoel als ik aan kom. Er zijn al veel mensen terug , maar er komen ook nog mensen na mij binnen , die allemaal kunnen gaan genieten van de barbecue. Het was echt een super goed georganiseerde dag en al het inschrijfgeld gaat dit jaar naar Alyn. www.alyn.nl . Ongelofelijk leuk dat er zo’n 60 mensen mee hebben gedaan aan deze eerst eroev ride.

Het “echte” werk komt wel al snel dichterbij , want de Alyn ride is begin november en dan moeten we ook dit soort afstanden rijden, maar dan zijn er ook nog heuse bergen te beklimmen. Het geld dat vandaag is opgehaald gaat in de algemene pot van Alyn en gaat natuurlijk ook naar alle kinderen . Maar iedereen die met Alyn in Israël meefietst moet persoonlijk 3000 euro aan sponsorgeld meenemen. Dus als u nog  iemand nog persoonlijk wilt sponsoren kan dat op NL14ABNA0549343997 tnv Stichting vrienden van het Alyn Hospital , zet er dan ajb wel de naam bij voor degene die je wilt sponsoren. Voor alle verder info kan je altijd kijken op www. alynactive.org

Bedankt allemaal voor weer een bijzondere dag !

Wens iedereen weer een hele goede , mooie en vooral  gezonde week met goede berichten toe .

Judy

Een gedachte over “Alyn 2019 # 15 Eroev Ride

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.