Alyn 2016 # 4 Zwolle

Zwolle

15-5-2016

Omdat we toch echt nog even ons best moeten doen om wat kilometers te maken, afgesproken met een gedeelte van de Alyn fietsers , om op eerste pinksterdag een eindje te gaan fietsen. De planning is niet alleen een eindje , maar ook een eindje weg van Amsterdam. Omdat de treinen niet verder gaan dan Utrecht en we zo niet naar Limburg kunnen om heuveltjes te oefenen, richting Zwolle. Het is wel wat op zondag om 7.00 uur op om de trein van 8.35 te nemen. Er is koud weer voorspeld , dus armen –en been stukken aan en windjack. Extra kleren mee in de rugzak voor als we nat regenen. Op het station in Amsterdam Zuid staan we al te bibberen van de kou. Waar zijn we in hemelsnaam aan begonnen. Met Marja, Joeda, Maja en Daphna stappen we in en bij Duivendrecht komen ook Vera en John ons team versterken .Fietsen in de trein , er is geen plaats voor alle fietsen op de aangewezen plek . Dus mijn fiets gaat maar in het gangpad.

IMG_3014

Bij Amersfoort stappen we over op de trein naar Zwolle. We gaan de L15a Salland route volgen. Ben benieuwd, ik heb al moeite met links en rechts ,vertrouw maar op de bordjes en de anderen. Maar voordat we bij het beginpunt zijn moeten we uitzoeken waar die begint . Heb ondertussen mijn extra jasje maar over mijn windjack aangedaan. Sta te trillen op mijn benen van de kou. John dacht dat het wel mee zou vallen en heeft een korte broek aan. “Gelukkig” heeft hij wel warme handschoenen aan. Twee zeer professioneel uitziende fietsers brengen ons na ampel beraad maar naar het startpunt. Als ik zeg dat we uit Amsterdam komen , kijken ze ons met bewondering aan. Meld natuurlijk wel dat dat gedeelte per trein is afgelegd. Ok , maar we gaan wel een behoorlijke tocht maken vandaag.

IMG_3017

We gaan vol goede moed op stap. En fietsen het eerste gedeelte over een dijk. De mensen , die we tegen komen, zijn vriendelijk en groeten ons allemaal. Jaron’s lens vliegt uit zijn oog ,gelukkig tegen zijn bril aan, want met -7 wordt het anders moeilijk doorfietsen. Ik fiets een tijdje voorop , zodat de anderen me daarna lekker op hun eigen tempo , makkelijk kunnen inhalen. Er liggen behoorlijk wat naaktslakken op de weg , die ik allemaal probeer de ontwijken. We fietsen op een verhard grindpad , dus voorzichtig aan. Er wordt gebeld , maar rijden en fietsen gaat niet samen, dus laat het gaan. Joeda vraagt me even te stoppen , omdat het lijkt alsof mijn achterwiel scheef staat. Wordt met een noodgang ingehaald. Toch maar even kijken wie er gebeld heeft. Manja en Daphna, we hebben nu al een verkeerde afslag genomen. Fijn mij een keertje vooraan te laten rijden. Wij moeten echter de anderen gaan halen om de groep weer compleet te maken. Fiets met scheef wiel , gewoon maar door , merk er niets van .

IMG_3020IMG_3018

Gelukkig we zijn weer compleet. John heeft alle fietspunten opgeschreven, wat nuttig blijkt omdat de routebordjes niet overal meer hangen. Het uitzicht is prachtig. Grote stukken landbouw , prachtige boerderijen , riviertjes , heidevlaktes en bossen.

IMG_3026IMG_3022IMG_3025

Ook het wolkendek is indrukwekkend. Gelukkig valt er niet al te veel regen uit. Kan weinig foto’s maken omdat ik dan nog meer achter kom. Proberen bij een stop even mijn wiel weer goed te zetten, maar lijkt niet echt te lukken. Eerste dorpje met horeca gelegenheid slaan we maar over, te weinig km gedaan om al te gaan zitten. Vinden sommigen althans, anderen hebben echt wel behoefte aan iets warms. Ondanks dat we grote stukken wind mee hebben , is het echt koud . Dus fietsen we nog door, op zeer verschillende paden. Natuurlijk veel goede wegen , maar ook op de verharde paden en soms zelfs door zandwegen. Dat is echt tricky. Heel voorzichtig en met je voeten uit de clicksystemen . Maar ik twist af en toe echt wel . Niet goed voor mijn rug, maar geen valpartijen . Gemiddelde snelheid wordt zo flink naar beneden gehaald. Bij het volgende plaatsje , hebben er dan 45 km opzitten gaan we bijna allemaal aan de warme chocolademelk en uitsmijter kaas. Al veel energie verbruikt ,ook door de kou. Daardoor drink je onderweg ook veel minder , wat natuurlijk niet verstandig is. Een groep mannen op klompen en Solexjes  , zitten al aan het bier. Vertelden dat ze ook ooit in Amsterdam getoerd hadden, maar daar bekeuringen hadden gekregen. Ze begrepen niets van al die verkeersborden. Inderdaad je komt hier zelfs nauwelijks een stoplicht tegen. Johny is al weer vooruit. Hij fietst zijn eigen tempo en met zijn eigen kaart. Hij vindt ons altijd weer , of wij hem. We maken nog een tussenstop voor een kopje thee en krentenwegge , een plaatselijke specialiteit. Horen daar dat Max Verstappen gewonnen heeft. Met het idee dat de tocht ongeveer 88km zou zijn , gaan we vol goede moed verder. Als het zonnetje er is ,is het redelijk aangenaam . Volgen zo goed als mogelijk de bordjes, maar kijken toch ook nog regelmatig op de kaart. Hebben het idee dat er bordjes weg zijn , of de verkeerde kant op staan. Zeker als we op een gegeven moment bij een watertje staan.

IMG_3030IMG_3031IMG_3040

Wat moeten we nu? Klopt dit, moeten we terug, ziet iemand in de verte een aanwijzing staan? Jaron trekt de stoute schoenen aan , denkt dat het niet zo diep is en probeert de overkant op de fiets te halen. Het lukt wel , allen wel met natte sokken en schoenen. Komen die extra sokken toch van pas. Hij is het eerste schaap over de dam , wij volgen allemaal gedwee. En halen de overkant met droge voeten. Ietsje verder houdt het pad weer op en gaat het over op een ruiterpad. Wat nu, terug door het water, waar zien we auto’s rijden?

IMG_3033

We lopen door het ruiterpad met onze fiets aan de hand naar een punt waar we een lantaarnpaal zien staan. Daar zal zeker een weg zijn. We vinden weer een bordje , dus zijn we op de goede weg. Allemaal tussenweggetjes en door het bos. Het ruikt er lekker naar dennen. Wel weer goed oppassen voor de dennenappeltjes ,stenen en zand. Op 100 km rijd ik over een steen en denk, mazzel dat ik daar geen lekke band van heb gekregen. Was van korte duur , want de weg is nog wel vol met steentjes , dus dat fiets niet echt lekker, maar blijk toch een lekke band te hebben.

IMG_3034

Ondertussen is het al 18.00 uur. En heeft iedereen het wel een beetje gehad. Ik kijk toe hoe de geroutineerden mijn band verwisselen . We besluiten te kortste weg naar Enschede te nemen . Zien uiteindelijk de rode fietsbordjes. Maar Enschede is ineens weer verdwenen op de bordjes. Daphna zegt dat ze trek heeft in patat en ineens kan ik aan niets anders meer denken . Op de NS app gekeken of er ook een trein vanuit Hengelo gaat. Gelukkig , we gaan op zoek naar het station. Daar aangekomen in de rij voor een falafel met friet. In de trein weer op temperatuur gekomen . Wat was het leuk deze fietstocht , met hindernissen. We hebben gefietst , gekluund en gewaterfietst. En uiteindelijk 117 km op de teller. Om 21.00 thuis, moe, koud , maar zeer voldaan. Op naar de volgende uitdagingen !

Bedankt voor het lezen van mijn blog en tot de volgende keer, groetjes,

Judy

 

4 gedachtes over “Alyn 2016 # 4 Zwolle

  1. had nooit gedacht dat ik zo een sportieve dochter en schoonzoon zou krijgen, praat ik niet over mijn nicht en neef!!! petje af…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.