Alyn 2016 # 21 Opening

Opening

6-11-2016

De bussen vanaf Tel Aviv vertrokken om 6.00 richting de Goede Samaritaan. In Jerusalem werden we om 7.00 verwacht. Kortom vroeg opstaan en klaarmaken voor de eerst dag fietsen. Gisteren geveld door een griepvirus . De krampen in mijn maag ,darmen en benen waren duidelijk nog niet de zenuwen voor de tocht. Moest er nog bij komen. Om 7.00 gepakt en bezakt bij de bus. Keek vol bewondering naar de mensen die een weekend koffertje bij zich hadden. Vijf dagen fietskleding en dan nog kleding voor ’s avonds en hopelijk ook een toilettas. Na ongeveer een half uurtje rijden zijn we op de plaats van bestemming al onze fietsen staan in rekken klaar. Er is gezorgd voor koffie ,thee ,water en gebak.

img_3942img_3949

Doe me tegoed aan de thee . Langzaam maar zeker komen ook alle Nederlanders aan . Helaas lukt het weer niet om met z’n allen op de foto te komen, wel een groot deel.

img_3955img_3960

Ik zie een fietser die ik herken van vorig jaar , Bob Parham uit Akaba Jordanië . Hij heeft vorig jaar ook meegedaan en wilde deze belevenis nog een keer meemaken.

img_3951img_3961

Zo zijn er nog veel meer mensen die overal vandaan komen. Bij de officiele opening zijn alle fietsers bij elkaar er wordt vermeld dat dit jaar the wheels of love volledig bezet is. Als we dan ook met z’n allen het Hatikwa ( Israëlische volkslied zingen ), moeten er aardig wat mensen even slikken. Het eerste gedeelte van de tocht is een afdaling , dat is natuurlijk altijd fijn. De hoofdweg van Jerusalem naar Eilat is voor ons afgezet. We rijden door een stuk prachtig woestijn , met op een gegeven moment vlakbij de snelweg een bedoeïenen dorpje , waar de schapen en ezels vrij rondlopen, indrukwekkend. We stoppen dan ook bij een tankstation ,zodat de weg weer vrij kan worden gegeven . Aan de overkant staan de bekende stalletjes met aardewerken potten en kamelen voor de toeristen. Fiets een stuk op met Glenda uit Toronto en later met Frieda uit Montreal. In iedere geval maak je een praatje en hoop je zo door te kunnen fietsen. Heel bijzonder was het om Galith en Meier op een tandem te zien fietsen. Galith is blind. Wat een kracht en motivatie gaat eruit deze mensen. Verder zie ik de vrouw van een twee jaar geleden omgekomen politieagent die ons toen begeleidde. Vorig jaar reed ze mee in een politieauto , nu zat ze op de fiets. Beneden gaat het natuurlijk snel halen wel zo’n 50 km per uur.Daar mijn maag vanochtend nog niet helemaal in orde was neem ik nu maar even wat druivensuiker , het is warm en de zon straalt behoorlijk. We stoppen voor een pauze, er staan allerlei vruchten en drinken klaar.

img_3966img_3963img_3964img_3962img_3967

Doe me tegoed aan banaan dadels en abrikozen en wat gezouten mais. Schijnt ook weer goed te zijn voor de vocht huishouding. Het uitzicht is prachtig . Hoge bergen rechts en de dode zee aan de linker kant. We moeten verder , want er staan vandaag meer dan 90 km op het programma en we hebben er nu 40 gedaan.Maar dan komt er een weg die je al in de verte alleen maar naar boven ziet gaan, dat wordt een hele klim. Stukje bij beetje , rustig aan en zoals dat heet , eigen tempo blijven fietsen. Plotseling hoor ik straaljagers aankomen , die vliegen ons heel snel voorbij. Het grootste gedeelte van de berg klim ik met zo’n gemiddeld 8 km per uur naar boven. Als ik langzamer ga val ik bijna van mijn fiets. Op een gegeven moment is het dan ook wel even klaar. Zie voor me mensen lopen.Stap af en probeer wat op adem te komen. Je kan beter even stilstaan , op adem komen en dan weer opstappen , dan te gaan lopen. Je hart kan dan niet rustig worden. Maar het is warm zo’n 30 graden en er is geen schaduw. En het is moeilijk om niet door te gaan. Maar als ik te snel op mijn fiets stap , moet ik snel weer gaan staan. Luisteren naar je lichaam en even kalm aan doen. Maar als ik om kijk zie ik wel de bezembus in de verte . Nee dat wil ik niet laten gebeuren dat ik in moet stappen.

img_3968img_3969img_3970

Haal het hoogste punt wel weer op de fiets. Maar als we bij de lunch, bij Ein gedi, aankomen ben ik echt helemaal kapot. Ga op de grond liggen en leg mijn voeten op de bank , moet echt bijkomen. Hoewel er een zeer uitgebreide lunch klaar staat neem ik nog maar wat te drinken en een mandarijn. Na de lunch hebben we een bijzondere happening . Een aantal kinderen uit Alyn , die bezig zijn met hun revalidatie gaan een stuk met ons meefietsen. De kinderen zitten in speciaal aangepaste rolstoelen, handbikes en op tandems. Wordt aangesproken door Oz die op een tandem zit met begeleider Aran. Hij komt moeilijk uit zijn woorden , waarschijnlijk door een hersenbeschadiging. Hij vraagt waar ik vandaan kom ,en als ik vraag of ik met hem op de foto mag voor mijn blog licht zijn gezicht op.Dit is waarvoor we het doen. Zo bijzonder, maar ook één van de begeleiders die de kinderen stimuleert heeft een stalen kunstbeen , waarmee hij fietst.

 

img_3972img_3974img_3976We gaan weer fietsen en de kinderen worden met hun begeleiders door iedereen aangemoedigd en bewonderd. We hebben er 60 behoorlijke km opzitten. Gelukkig is het grootste gedeelte vlak, hoewel er natuurlijk ook nog wat heuvels tussendoor zitten. Schakelen maar weer naar het laagste blad en de laagste versnelling. Ik stap niet meer af. We fietsen, gelukkig langs en niet naar, langs Massada. Weet dat we tegen de 100 km moeten fietsen en kijk maar even op mijn metertje,80km, doorzetten dus. Een aantal Nederlanders hebben last van kramp in kuiten en benen. Afstappen, hopen dat er iemand stopt die kan masseren , of gaan strekken. In de verte zie ik hotels bij de Dode zee opdoemen. Ok, daar moeten we dus naar toe , het einde letterlijk in zicht. Maar als we moeten nog verder en de mensen in badjassen, die naar de Dode zee zijn geweest, steken rustig over . Er staan nog Alyn bordjes , dus we moeten verder . Uiteindelijk zie ik het hotel, helaas moeten we daar ook nog even naar boven klimmen. Maar eind goed al goed, 95 km op de teller ,stevige eerste dag fietsen. De gedetailleerde routes zijn ook te vinden op www.alyn.org . Naar de kamer , waar de koffers al stonden even bijkomen met benen omhoog, een heerlijk bad en daarna een super uitgebreid en lekker buffet. En dan nog even een blog schrijven. Morgen weer bijtijds op , dus ook maar bijtijds naar bed.

img_3977

Voor iedereen welterusten, maar vooral gezond weer op !

Judy

 

3 gedachtes over “Alyn 2016 # 21 Opening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.