Alyn 2016 # 20 The real thing

The real thing

4-11-2016

Het is zover . We zijn begonnen met ons Israël avontuur. We zijn al een tijdje voordat de Alyn ride begint in Israël . Gelukkig voor alleen maar leuke dingen. Twee van mijn nichtjes worden bat-mitswa ( kerkelijk meerderjarig) en ze vieren dat beiden in Israël. En we hebben een trouwerij van een hele goede vriendin van mijn oudste dochter Gabriëlla en haar moeder is een goede vriendin van mij. Maar natuurlijk ook om mijn jongste dochter Ophira weer even in mijn armen te sluiten, naar haar live te luisteren ,haar te voelen en te zien hoe het met haar gaat . Nadat ze in augustus op aliyah ( geëmigreerd ) is gegaan  Voor mijn doen ben ik van te voren erg georganiseerd bezig. Een dag van te voren heb ik al een deel van mijn kleren en spullen die ik mee wil nemen klaar gelegd. Moet de dag voor vertrek nog werken en alle gegevens verwerken. Hoor de dag voordat we weggaan dat we de volgende ochtend om 5.00 door de taxi worden opgehaald. Het is maar goed dat ik dat niet eerder wist, anders had ik had ik nog een nacht niet geslapen. We vliegen via Rome naar Tel Aviv. Het vliegtuig is vol, maar ik val eigenlijk meteen in slaap. In Rome doen we ons even tegoed aan een echte Italiaanse kop koffie, waardoor ik weer even wat energie krijg. Mijn eerste jas gaat uit. Bij de check-in in Rome zie je al bijna hoe bijzonder Israël is. Naast de nonnen en een grote groep o.lv. een kerkelijk leider, staan vrome joden die onderweg zijn om Soekot ( loofhuttenfeest ) in Israël te vieren.

 

img_3794 Bij aankomst in Israël zie ik eerst een groepje moslims voor de douane hun gebedskleedjes neerleggen en bidden. Als ik daarna even van de band wegloop zie ik twee vrouwen in neqba( geheel gesluierd) zitten. Probeer even stiekem een foto te maken , maar dan zie ik Jaron al aan komen lopen met twee karren, koffers en fietskoffers . Zo snel zijn we nog nooit geweest. Ophira staat ons op te wachten en het voelt aan alle kanten goed. Het duurt even voordat ik uit mijn woorden kan komen. Mijn vader is er ook en alles en iedereen past gelukkig in zijn auto. Logeren de eerste dagen bij mijn zusje , man en kinderen . De eerste ochtend word ik om 5.25 gewekt door de oproep vanuit de moskee. Maar met het idee dat ik daar geen gehoor aan hoef te geven , draai ik me om en slaap nog even verder. Genieten nog van de laatste dagen van Soekot. Helaas kan Ayala , middelste dochter, niet bij de festiviteiten zijn i.v.m. studie en examen. We lopen wat door Jerusalem en gaan naar de sjoek/markt op vrijdag.img_3812img_3813 img_3816Ophira bij een poster van Yad Vashem waar ze een jaar sociale dienstplicht(sheroet l’oemi) doet .img_3811img_3808

img_3801img_3802img_3805 Waar het altijd een drukte van belang is ,alles en iedereen loopt daar door elkaar een echte smeltkroes. Ook gaan we naar de Klaagmuur. Altijd indrukwekkend. Hoewel ik me meestal niet zo politiek uitdruk, ben ik erg onthutst over de Unesco , die een motie heeft aangenomen dat Jerusalem geen Joodse en Christelijke achtergrond heeft.

img_3819img_3821img_3822img_3827

We staan even op het plein voor de Klaagmuur , gewoon even naar de mensen te kijken, voordat we naar de muur lopen. Daar word ik altijd overmand door emoties en vraag op mijn eigen manier voor alle mensen om me heen, familie, vrienden , kennissen , klanten om iedereen kracht te geven voor de dingen die zij mee maken en doorheen moeten. We lopen verder en Ophira laat ons nog even zien waar ze vorig jaar gewoond heeft. Dat is dichtbij het graf van Koning David en bij de plek waar het laatste avondmaal is geweest. Wat een bijzondere plekken allemaal.

img_3831

We vieren het eerste feestje van nichtje Talyah met uitzicht op de oude stad. Gaan een dagje naar Tel Aviv even van het strand genieten, totdat we weg regenen. Gaan even op bezoek bij Marja. Heerlijk om samen met Shosha ,op de chatoena ( bruiloft) van haar dochter Galith met Nir, te kunnen dansen. img_3881

 

img_3860Huurfietsen in Tel Aviv,

Er wordt weinig getraind. Het zijn vooral de kauwspieren die het hier goed doen, wat een lekker eten overal. De dagen vliegen voorbij. We nemen nog een keer een bus naar Tel Aviv. Altijd grappig hoe de chauffeur zich met de passagiers bemoeit en vice versa. Het auto verkeer is in Israël ook op zijn minst bijzonder te noemen. Men haalt links en rechts in , vergeet zijn richtingaanwijzer aan te doen en als alles niet snel genoeg of naar wens gaat wordt er flink getoeterd. Je moet er even aan wennen , zullen we maar zeggen . Gaan ook nog een dagje naar de Dode zee. In Jerusalem is het al koel , op de laagste plaats op aarde is het nog zo’n 23 graden.

img_3910img_3912

We rijden lang de plek waar we zondag met Alyn starten, de goede Samaritaan. Zien dan ook dat het eerste gedeelte van de rit naar beneden is, heb vannacht al doemscenario’s gedroomd over het fietsen. Maar dat mag de pret niet drukken, zenuwen horen er nu eenmaal voor mij bij. Vanochtend was het dan eindelijk zover, we gingen naar Alyn om onze fietsen in te leveren ,the real thing. Als ik even sta te wachten word ik al herkend door Larry een fietser uit Amerika. Ongelofelijk hoe leuk het is om ook door de fietsenmaker en Alayne zo enthousiast begroet te worden .

 

img_3915img_3920

Fietsen worden in elkaar gezet en ik fiets even een rondje om te kijken of ik nog wel weet hoe alles werkt. Heb al meer dan drie weken niet gefietst. Enig is het als Manja , Daphna , Marja, Renee,Joeda en Joop uit Tel Aviv aankomen.

 

img_3924Voorste rij: Marja,Renée,Manja,Judy.Achterste rij Daphna,Brenda,Joeda,Jaron en Joop.

img_3932Jaron, Judy ,Noemi en Mike.

img_3940Ron, Ingrid, Marijke,Jacques,Esther,Suzy,Micha Raber,Shira en Ryan. Shira en Ryan komen zelfs uit Australië om het Nederlandse team te versterken

img_3941Achter Jacques staan Micha de Vries en Ray.

De nieuwe shirts worden gepast. Helaas kloppen de maten niet helemaal en zijn ze bij ons vergeten de naam achterop te zetten. Misschien dat ik het er met een stift even opschrijf. Het is zo leuk als mensen naast je komen fietsen, of aanmoedigen met je naam. Maar verder geen leed. Zoveel vrijwilligers die weer zo enthousiast meewerken. Iedereen doet zo zijn/ haar best om er weer een super evenement van te  maken .img_3925                         De sfeer is nu al weer super en als ik even buiten zit en een jongen in een rolstoel aan de beademing zie , weet ik absoluut weer waarom we dit doen. Hij begint te glunderen en ik loop even naar hem toe, hij geniet duidelijk van de zon en van de activiteiten bij Alyn. Mag met hem op de foto en als ik hem zeg dat hij op mijn blog komt ,straalt hij van oor tot oor.

img_3927

Naast hem zit een zit een Arabische moeder met een dochter in een rolstoel. Verderop zie ik een orthodoxe joodse vader met zijn gehandicapte zoon, dit is wat Alyn zo bijzonder maakt, alles en iedereen door en met elkaar. Zo zou de wereld er uit moeten zien en heel veel mensen zouden moeten weten dat het merendeel van de mensen in Israël deze saamhorigheid erg graag zouden willen. Helaas hebben we niet alle Nederlanders en de fietsers die onder de Nederlandse vlag fietsen gezien, dat komt zondag wel . En dan maken we wel een groepsfoto van alle 35 Nederlanders die in de verschillende categorieën meefietsen. Op de website van Alyn www.alyn.org kan je de routes zien.  Gaan nog even naar Yad Vashem waar Ophira aan het werk is. Een grote groep met soldaten staat voor het gebouw. Elke soldaat bezoekt in zijn /haar dienstplicht het Holocoast museum. Wij gaan het museum niet in ,dat is te zwaar voor mij.Ben dan ook super trots dat mijn dochter daar soms ook als fotograaf met bezoekers door het museum loopt.

img_3935img_3936

Ga proberen mijn dagelijkse verslag ook te posten, weet niet of het gaat lukken , maar weet in ieder geval dat ik aan jullie allemaal zal denken als ik weer een stukje verder fiets, zowel op de moeilijke als de makkelijke stukken. Hoop dat jullie ons allemaal goede vibes sturen, zodat het weer een hele goede , spectaculaire, succesvolle en enthousiaste Wheels of Love wordt.

Shabbat sjalom  vanuit Jerusalem ,

Judy

13 gedachtes over “Alyn 2016 # 20 The real thing

 1. Lieve Judy, wat heb je weer een uitgebreid, interessant en ook inspirerend stuk geschreven. Wij weten zeker dat alle lezers van jouw blog je zullen steunen en je de vibes zullen geven als dat nodig mocht zijn. Je kan het, dat heb je al 3 jaar op rij bewezen. Samen genieten en samen sterk! WOL 2016 here we come 🚴🏻☀️😀. Tot zondag.
  Liefs, Mike & Noëmi

  1. Leuk geschreven Judy, nog mazzeltov met alle simches.
   Wens jullie en de hele groep heel veel succes en plezier de komende dagen.
   Zien jullie hopenlijk bij de finish.
   Liefs Harold en Tamara

 2. Lieve J.

  Mooi inleidend verslag! En dat terwijl je gisteren nog niet in topvorm was (verkoudheid ?). Gelukkig is de eerste etappe grotendeels naar beneden zodat jij -en alle anderen- nog niet op volle kracht hoeven te gaan. Zoals ze bij het bridgen zeggen “kracht blijkt later”. Veel succes voor iedereen!!

 3. Hey Judy en team,
  Super leuke blog! Ga fijn genieten van de enorme uitdaging om door IsrAel te fietsen, you can do it!💪🏻 Succes en kom gezond weer terug allemaal🚴‍♀️

 4. Weer een gezellig verhaal. Heel veel succes met de tocht. Heb vandaag al filmpje gezien van de start. Toen kriebelde het wel even bij mij…..
  Great memories from the past.
  Groet en kussen voor jullie allemaal.
  Eddy

 5. Beste Judy,
  Zoals ieder jaar ben ik mij aan het voorbereiden om de route uit te vogelen zodat ik jullie op die mooie maar zware tocht kan volgen. Ik vind het nog steeds erg, dat de ride voor mij te zwaar is geworden. Ik geniet nog steeds van de mooie en indrukwekkende natuur en de ondervonden vriendschap. Ik begrijp dan ook jullie plezier van het fietsen en het weer ontmoeten van de oude bekenden. Ik vond het verslag heel leuk en ben benieuwd naar het volgende.
  Ik wens jullie allemaal veel sterkte en succes en hoop jullie donderdag allemaal gezond aan de finish te ontmoeten.
  Joop

 6. Judy,neem echt mijn petje af,geweldig wat jullie doen voor Alyn,en ben blij dat ik daarom 200% achter Israël sta,net zoals mijn hele familie,bij ons geen mesjiggene die met dat valse geluid.toi toi toi Bert.

 7. Wat een gezellig en eerlijk verslag…..sensationele prestatie van een grieperige dochter en alle vrienden/donoren van Alyn. Voor allen : keep up the good spirit, heel veel succes en wees voorzichtig allemaal…..tot donderdag aan de finish!!!!

 8. Wat een eerlijk en goed verslag, met een groot compliment voor mijn grieperige dochter en alle andere fietsers/donoren van Alyn, die er helemaal voor gaan. Keep up the good spirit allemaal en tot donderdag bij de finish in Jeruzalem, wees voorzichtig !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.